دوره 1، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 39-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini N, Seyedzadeh Sani S M, Husseini S H. Forgotten Violence: Cultural and Social Backgrounds of Sibling abuse (Case Study of High School Students in Districts One and Six of Mashhad). clcm 2021; 1 (2) :7-39
URL: http://clcm.modares.ac.ir/article-44-57011-fa.html
حسینی نوشین، سیّدزاده ثانی سیّد مهدی، حسینی . خشونت فراموش شده: زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی خواهر ـ برادرآزاری (مطالعه موردی دانش‌آموزان دبیرستانی ناحیه یک و ناحیه شش مشهد). مدرس حقوق کیفری و جرم شناسی. 1400; 1 (2) :7-39

URL: http://clcm.modares.ac.ir/article-44-57011-fa.html


1- دانشگاه
2- ، seidzadeh@um.ac.ir
چکیده:   (16107 مشاهده)

چکیده

در دهه­های گذشته، پژوهش­های گسترده­ای در حوزه خشونت خانگی بویژه خشونت علیه زنان و کودکان انجام شده است؛ اما در مورد شکل دیگری از خشونت خانگی یا همان خواهر ـ برادرآزاری نه تنها از سوی پژوهشگران کم­توجهی شده است، بلکه اغلب والدین نیز رفتارهای خشونت­آمیز فرزندان نسبت به یکدیگر را به مثابه رفتارهای معمول کودکانه نادیده می­گیرند. این در حالی است که اغلب این موارد، تاثیرات عمیق و مخرّبی بر رشد و شناخت اجتماعی کودکان می­گذارد و به تبع آن در افزایش احتمال ارتکاب رفتارهای مجرمانه نیز اثر­گذار است. در این میان، عوامل اجتماعی و فرهنگی پدیده­ پنهانی هستند که شکل روابط افراد را در خانواده­ها مشخص می­نماید. پژوهش حاضر به توصیف شیوع خواهر ـ برادرآزاری با هدف بررسی زمینه­های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خانواده­­های دانش­آموزان پرداخته است.
     مطالعه به شیوه پیمایشی در میان 600 نفر از دانش­آموزان دبیرستانی نواحی یک و شش شهر مشهد با استفاده از پرسشنامه محقق­ساخته در دو بخش خوداعلامی بزه­دیدگی و بزهکاری با آلفای کرونباخ 0.918 طراحی، و در سال تحصیلی 1399- 1400 انجام شد. تحلیل داده­ها نشان می­دهد ویژگی­های فرهنگی و اجتماعی خانواده­ها مانند تحصیلات ناکافی والدین، فقر و بیکاری بر میزان شیوع خشونت میان خواهر و برادرها تاثیرگذار است و دانش­آموزانی که به لحاظ زمینه­های خانوادگی سطح پایین­تری نسبت به سایرین داشتند، خشونت در میان آن­ها رواج بیشتری داشته است.
     این پژوهش نشان می­دهد که عوامل اجتماعی و سطح فرهنگی درون خانواده­ها، بر میزان خشونت بین فرزندان مؤثر است؛ بنابراین چنانچه جامعه­ای بتواند از طریق آموزش و رسانه مؤلفه­های هنجاری و فرهنگی خانواده­ها را تقویت نماید، می­تواند سبب ارتقای سلامت خانواده­ها شود. قانون­گذار ایران با تصویب قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب ۱۳۹۹، گامی مهم جهت مقابله با این نوع خشونت رفتاری برداشته است.
 
واژگان کلیدی: خشونت خانگی، خواهر ـ برادرآزاری، خوداعلامی بزه­دیدگی، خوداعلامی بزهکاری، دانش­آموزان دبیرستانی شهر مشهد
متن کامل [PDF 452 kb]   (1136 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: حقوق کیفری و جرم‌شناسی
دریافت: 1400/8/17 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.