جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای قناد

مسعود اکبری، فاطمه قناد، صالح غفاری چراتی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

تا قبل از تصویب قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، نهاد توبه به صورت پراکنده و اختصاصی در قالب موادی چند پیرامون مجازات­های حدی پذیرفته شده بود. اما قانونگذار در آخرین اراده خود در قانون مجازات اسلامی به پذیرش نهاد توبه در قالب موادی جداگانه اقدام نموده است که زوایا و چارچوب آن به موجب قواعدی ویژه مشخص شده است. این ابداع قانونگذار، در نتیجه تحلیل جرم­شناختی موضوع از یک طرف و بررسی اجرا و عملی ساختن آن در بوته فرایند دادرسی کیفری، می­تواند با اشکال و چالش جدی روبرو شود. به نظر می­رسد تقنین نهاد توبه در قانون مجازات اسلامی با نادیده­انگاری نظریات مدرن جرم­شناختی­، بویژه بزه­دیده­شناختی و چرخش زاویه دید به سَمت توجه به عمل مجرمانه به جای شخصیت بزهکار و همچنین عدم امکان عملی احراز شرایط و مقررات توبه و آثار نامطلوب کاربست عملی آن­، با ایرادهایی روبروست که لازم است زوایای پیدا و پنهان جهت دست یازیدن به سیاست جنایی کارآمد مشخص و معلوم شود. با توجّه به محدودیت­های ماهوی و شکلی پیرامون این قضیه و نیز دور شدن مبانی پذیرش نهاد توبه در قانون مجازات اسلامی از نظریه­های مدرن و تحولات اخیر جرم­شناسی و نیز عدم راهکارهای شکلی عملی­سازی این نهاد­، اجرای توبه مشکل­ساز خواهد بود و سیاست جنایی را از مطلوبیت خود دور خواهد ساخت.
 

دوره ۱۲، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

امروزه استفاده از انواع قارچ­ها به‌عنوان منبع ترکیبات فعال زیستی مانند پروتئین­ها برای بیوسنتز انواع نانوذرات توسعه پیدا کرده است. در این تحقیق ویژگی­های نانوذرات بیوسرامیکی زیرکونیای بیوسنتز شده توسط قارچ­های ساکارومایسس سرویزیه و کولتوتریکوم گلوسپوریویدس مورد مقایسه قرارگرفته است. بیوسنتز خارج سلولی نانوذرات زیرکونیا (ZrO۲ NPs) با اضافه کردن محلول ۱ میلی­مولار از K۲ZrF۶ به محیط کشت­های دو قارچ به شکل جداگانه انجام شد. بیوسنتز نانوذرات زیرکونیا توسط تغییر رنگ، ایجاد کدورت محیط کشت، طیف‌سنجی نور فرا­بنفش و پراش اشعه ایکس تائید شد. نتایج FTIR اثرات برخی از ترکیبات ترشحی قارچ­ها مانند پروتئین­ها، الکل و فنل­ها را در فرآیند بیوسنتز و ثبات نانوذرات ثابت کرد. نتایج تجزیه عنصری (EDAX) تشکیل نانو ذرات زیرکونیا و همچنین برخی از عناصر موجود در ترکیبات آلی شرکت کننده در فرایند بیوسنتزی را تائید نمود. اثر گذشت زمان بر فرآیند بیوسنتز نانوذرات نیز توسط اسپکتروفوتومتری موردبررسی قرار گرفت. تغییر رنگ، کدورت محیط کشت، تشکیل پیک در کمتر از nm ۳۰۰ در اسپکتروفتومتری، نوع نانوذره را مشخص کرده و همچنین نتایج XRD ماهیت کریستالی نانوذرات زیرکونیای بیوسنتزی بر اساس اندازه بلورها را تائید نمود. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی (FESEM)، بیشتر نانوذرات را بی­شکل و برخی از آن‌ها را مونوکلینیک با اندازه های (nm۶۰/۳۵ و ۴۹/۱۹) برای کولتوتریکوم گلوسپوریویدس و ( nm۰۷/۷۴ و ۸۱/۴۵) برای ساکارومایسس سرویزیه نشان داد. ساختار مونوکلینیک نانو ذرات بیوسنتزی توسط نتایج UV، FTIR و XRD تائید شد.

دوره ۱۳، شماره ۵۰ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده خشک کردن برگ چای برای نگهداری طولانی مدت از ملزومات می باشد. برگ سبز چای درمحدوده دماهای ۳۵  تا ۵۵ درجه سلسیوس و سرعت های ۵/۰و۷/. متر بر ثانیه هوای ورودی و بازه ی زمانی ۰تا ۱۴۰ دقیقه دریک فرآیند  خشک کن آزمایشگاهی خشک شد. بدین منظور ۴ نمونه برای هر دما در نظرگرفته  شد و تغییرات وزن نمونه ها به طور پیوسته در هر آزمایش ثبت شد. فرآیند خشک کردن چای به روش شبکه های عصبی مصنوعی با چهار بردار ورودی (زمان دما، سرعت و رطوبت) و یک بردار خروجی (نسبت رطوبت) مدلسازی شده است و نتا یج به دست آمده از شبکه عصبی مصنوعی باداده های تجربی مقایسه شدند و بهترین نتیجه توسط شبکه عصبی پس انتشارپ یشخور با الگور یتم آموزش                   لونبرگ-مارکواردت و تابع فعالسازی تانژانت سیگموئید به دست آمد که نشان دهنده دقت بالای شبکه عصبی مصنوعی است. خطای درصد نسبی میانگین و ضریب تعیین و خطای مجذور مربعات میانگین به ترتیب ۳/۱و ۹۹۹۸/۰و ۰۰۰۰۸/۰ می باشد.

دوره ۱۴، شماره ۷۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
هیدراتاسیون امولسیفایرها و تولید ژل امولسیفایر، کارایی آنها را در صنایع پخت افزایش می دهد.در این تحقیق اثر غلظت‏های مختلف امولسیفایر داتم  (۵ و ۱۰ درصد) و منوگلیسیرید تقطیر شده ( ۵۰ و ۶۰ درصد) ومیزان ثابت پلی گلیسرول استر (PGE ۱۰ درصد ) در فرمول ژل امولسیفایر ، بر بهبود کیفیت خمیر و کیک فنجانی مورد بررسی قرار گرفت .آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد(α=۹۵%)...نتایچ نشان داد که غلظت مناسب امولسیفایر داتم در فرمول ژل امولسیفایر در مجاورت با منوگلسیرید با غلظت(۵۰ درصد)، ۵ درصد می باشدکه این فرمول ژل امولسیفایر سبب کاهش قوام خمیر، افت رطوبت در طی یک هفته بعد از پخت، میزان سفتی کیک و شاخص a* و b* مغز کیک شد و همچنین سبب افزایش PH خمیر، حجم مخصوص، میزان مؤلفه L* پوسته و مغز و a* و b* پوسته کیک شد. همچنین غلظت مناسب امولسیفایر داتم در فرمول ژل امولسیفایر در مجاورت با منوگلسیرید با غلظت  (۶۰ درصد  )،۱۰درصد  می باشد که این فرمول ژل امولسیفایر سبب کاهش PH خمیر، میزان افت رطوبت در طی یک هفته بعد از پخت، سفتی کیک و میزان مؤلفه a* مغز کیک شد و سبب افزایش قوام خمیر، مؤلفه L* پوسته و b* مغز کیک شد.

دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

به‌خاطر تغییرات پیوسته‌ی خواص مکانیکی مواد ناهمگن تابعی و درنتیجه کاهش اثر تمرکز تنش، محققان زیادی علاقه‌مند به بررسی رفتار و استفاده از این قبیل مواد در صنایع مختلف هستند. طراحی درست ورق ناهمگن حاوی گشودگی، مستلزم دانستن اطلاعات دقیق در مورد تغییر شکل و توزیع تنش در نقاط مختلف صفحه به‌ویژه در اطراف گشودگی است. در این مقاله سعی می‌شود به کمک روش توابع پتانسیل مختلط، حلّی تحلیلی برای محاسبه توزیع تنش دوبعدی اطراف گشودگی دایره‌ای در ورق -بلند ناهمگن ارائه شود. بار به‌صورت کشش ثابت و یکنواخت تک‌محوری و دو‌محوری به صفحه اعمال می‌شود؛ در مرز گشودگی نیز بار به‌صورت فشار یکنواخت به گشودگی اعمال می‌شود. بررسی تأثیر مقدار بار فشاری اعمال شده بر مرز گشودگی در توزیع تنش اطراف آن یکی از اهداف مهم این تحقیق است. تغییرات خواص مکانیکی به‌خصوص مدول الاستیسیته، در جهت شعاعی و هم‌مرکز با گشودگی درنظر گرفته شده است؛ برای توصیف تغییر خواص مکانیکی ورق مورد نظر از یک تابع نمایی که دارای شعاع همگرایی مشخصی است، استفاده می‌شود. از روش اجزای محدود برای راستی‌سنجی نتایج حل تحلیلی، در تمام حالات بارگذاری برای ورق همگن و ناهمگن استفاده شده است. با‌وجود بارگذاری فشاری در داخل گشودگی دایره‌ای علاوه بر تنش محیطی، مقدار تنش شعاعی نیز قابل توجه است؛ لذا از تنش فن میزس برای بررسی تنش در اطراف گشودگی استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ورق ناهمگن با روند افزایشی مدول الاستیسیته تحت بارگذاری درون صفحه‌ای، ظرفیت تحمل بار بهتری نسبت به ورق همگن دارد.

دوره ۱۵، شماره ۸۰ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

آب پرتقال به خاطر طعم مطلوب، محصولی مورد علاقه اکثر افراد می‌باشد اما نکته قابل توجه این است که به‌دلیل بالا بودن ویسکوزیته ذرات پالپ و گوشت میوه، بعد از مدتی در محصول رسوب ایجاد می‌شود که علاوه بر تاثیر منفی در طعم، در بازار پسندی آبمیوه نیز تاثیر نامطلوب می‌گذارد. در همین راستا از طریق افزودن هیدروکلوئیدها به آبمیوه، می‌توان مانع ایجاد این رسوبات گردید. در این پژوهش تاثیر افزودن پکتین(۲/۰ و ۳/۰ درصد) و صمغ زانتان (۱/۰ و ۲/۰ درصد) بر پایداری آب پرتقال پالپ‌دار مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از آزمون، طرح کاملاً تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگین‌ها توسط آزمون چند دامنه‌ای دانکن صورت‌گرفت(p< ۰,۰۱). با توجه به نتایج به دست آمده، تیمار شاهد از کمترین و تیمار حاوی ۲/۰ درصد زانتان، از بیشترین میزان کدورت، ویسکوزیته و pH برخوردار بودند. هم‌چنین از لحاظ ویژگی‌های حسی طعم، رنگ، یکنواختی، عطر و بو، تیمار حاوی ۲/۰ درصد پکتین، بالاترین امتیاز را کسب نمود. به علاوه میزان تعلیق ذرات پالپ در تیمار حاوی ۲/۰ درصد زانتان، در بهترین وضعیت قرار داشت در حالی که در تیمار شاهد بیشترین رسوب مشاهده شد. همچنین تیمار حاوی ۲/۰ درصد زانتان، از کمترین مقدار اسیدیته در حالی که تیمار شاهد از بالاترین مقدار آن برخوردار بود. از سوی دیگر تیمار حاوی ۳/۰ درصد پکتین دارای بالاترین و تیمار شاهد دارای کمترین میزان دانسیته بودند. مطابق نتایج بدست آمده تیمار حاوی ۲/۰ درصد پکتین، به عنوان بهترین تیمار از لحاظ اکثر ویژگی‌ها معرفی گردید.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله با استفاده از روش‌ بدون‌ المان تجمیع نقاط به ‌بررسی رفتار غیرخطی پس از کمانش صفحات کامپوزیتی پرداخته شده است. روش بدون‌المان یکی از روش‌های عددی مورد توجه در یکی دو دهه اخیر بوده است. در این روش دامنه مسئله با توزیع نقاط یکنواخت و یا غیریکنواخت نمایش داده می‌شود. ولیکن به‌دلیل نوسانات شدید در شرایط‌ مرزی و وقوع پدیده رانگ در صورت استفاده از نقاط یکنواخت، در تحقیق حاضر دامنه مسئله با نقاط لژاندر-گاوس-لوباتو گسسته‌سازی شده است. در مقاله حاضر از شرایط‌ مرزی خارج‌صفحه‌ای گوناگون با لایه‌چینی‌های متعامد و زاویه‌ای پادمتقارن و همین‌طور تئوری صفحات کامپوزیتی کلاسیک استفاده شده است. در روش‌ مذکور، از سری‌لژاندر جهت گسسته‌سازی معادلات دیفرانسیلی و شرایط‌ مرزی بمنظور میدان‌های جابجایی تخمینی استفاده می‌شود. به‌علت تغییرشکل‌های بزرگ و وجود ترم‌های غیرخطی در روابط کرنش-جابجایی و همچنین ترم‌های غیرخطی ناشی از ضرب میدان‌های جابجایی معادلات نهایی حاصل از گسسته‌سازی معادلات تعادل و شرایط‌ مرزی حاکم، تشکیل یک دستگاه معادلات غیرخطی را می‌دهند که برای حل دستگاه معادلات غیرخطی از تکنیک نیوتن-رافسون استفاده شده است. در این روش همواره تعداد معادلات از تعداد مجهولات بیشتر است و ازآنجاکه تعداد معادلات از تعداد مجهولات بیشتر می‌باشد از روش حداقل‌مربعات برای حل دستگاه معادلات استفاده خواهد شد. نتایج گوناگون تا حد امکان با نتایج موجود در مراجع مقایسه شده‌اند

دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

سازه‌های مشبک کامپوزیتی به دلیل خواص منحصربفردشان، یکی از سازه‌های پرکاربرد در صنایع هوایی، دریایی و خودروسازی می‌باشد. در این تحقیق به بررسی تجربی و عددی ارتعاشات آزاد ورق ساندویچی کامپوزیتی با شبکه مثلثی پرداخته شده است. برای ساخت این ورق‌ها، از قالب سیلیکونی، روش رشته‌پیچی و لایه‌چینی‌دستی استفاده شده است. ورق تقویت شده مشبک و ورق چندلایه ساخته شده و سپس با چسباندن این دو بخش بهم، ورق ساندویچی با شبکه مثلثی ایجاد شده است. نمونه‌های ساخته شده تحت آزمایش آنالیز مودال قرار گرفته و فرکانس‌های طبیعی ارتعاشات استخراج شده است. از حل عددی و مقایسه با نتایج تجربی مشاهده شد که انطباق مناسبی بین نتایج تجربی و عددی وجود دارد. با استفاده از روش تاگوچی یک مطالعه پارامتری روی اثر تغییرات ۳ پارامتر، شامل تعداد تقویت‌کننده، ضخامت تقویت‌کننده و ضخامت پوسته بر رفتار ارتعاشی ورق ساندویچی با شبکه مثلثی انجام شده است. نتایج نشان می‌دهد، فرکانس طبیعی ورق ساندویچی با شبکه مثلثی بیشترین حساسیت را نسبت به ضخامت تقویت‌کننده و کمترین حساسیت را نسبت تعداد تقویت‌کننده دارد. حساسیت فرکانس طبیعی نسبت به ضخامت تقویت‌کننده و ضخامت پوسته تقریبا یکسان است. همچنین به جهت بررسی کارایی ورق ساندویچی با شبکه مثلثی، فرکانس طبیعی این سازه با ورق جندلایه معادل در شرایط مرزی مختلف مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهد فرکانس طبیعی ورق ساندویچی با شبکه مثلثی در حالت شرط مرزی آزاد، ۱۳۳% و در حالت شرط مرزی گیردار، ۱۳۸% نسبت به ورق چندلایه معادل بیشتر است.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۰ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده

مایکوتوکسین ها به عنوان مواد سرطان زا، تراتوژن، ژنوتوکسیک، هپاتوتوکسیک و نفروتوکسیک گزارش شده اند. بنا به مطالعات مروری انجام یافته، انجام مطالعات بیشتر به منظور تعیین آلودگی مایکوتوکسینی در همه انواع مواد غذایی وجود دارد. در مطالعه حاضر، ۲۰ نمونه پودر سنجد به صورت تصادفی-خوشه ای و بر اساس پراکندگی محل های فروش از نواحی مختلف شهر اردبیل تهیه شد. تعیین آلودگی آفلاتوکسینی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و خالص سازی با ستون ایمونوافینیتی صورت گرفت. بنا به نتایج، هفده نمونه از کل نمونه ها (۸۵ درصد) آلودگی آفلاتوکسینی با دامنه ۰/۲۳۶۰-۴۰/۳۰ میکروگرم در کیلوگرم داشتند. آفلاتوکسین های و در ۸۵ درصد نمونه ها مشاهده شد. آلودگی آفلاتوکسین های و به ترتیب در ۸۰ و ۷۰ درصد نمونه ها گزارش شد. سطح آلودگی افزون بر حداکثر مجاز ایران و اتحادیه اروپا بود. این یافته ها نیاز به پایش بیشتر آلودگی آفلاتوکسینی پودر سنجد و جمعیت مصرف کننده آن را در ایران نشان        می دهد.

دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده

در این تحقیق با استفاده از عکس‌برداری پرسرعت و تکنیک پردازش تصویر تشکیل میکرو- نانو حباب در لوله ونتوری مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور دو نمونه لوله ونتوری با ابعاد مختلف از جنس پلکسی‌گلس که سبک و شفاف است ساخته شده و با دبی‌های مختلفی از جریان آب مورد آزمایش قرار گرفته‌اند. پس از تزریق هوا به داخل لوله ونتوری، با استفاده از دوربین با سرعت بالا از جریان دوفازی عبوری از داخل لوله ونتوری عکس‌برداری شده است. عکس‌های تهیه‌شده توسط نرم‌افزار متلب مورد پردازش قرار گرفته است. پس از بررسی نتایج و به دست آوردن قطر متوسط حباب‌ها، تعداد میکرو- نانو حباب‌ها و سرعت در مرکز لوله ونتوری به دست آمده و نمودارهای مربوطه مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که کاهش طول بخش گلوگاه باعث ریزترشدن حباب‌ها می شود و با افزایش دبی جریان در لوله ونتوری نیزحباب‌ها ریزتر می‌شوند و میکرو- نانو حباب‌های بیشتری تشکیل می‌شود.
 



دوره ۱۹، شماره ۱۳۳ - ( اسفند ۱۴۰۱ )
چکیده

به دلیل عوارض مصرف آنتی­بیوتیک­های محرک رشد در تغذیه طیور از قبیل افزایش مقاومت میکروبی، صنعت طیور به دنبال جایگزین کردن این مواد با ترکیباتی مانند فیتوجنیک­ها و اسیدهای آلی می­باشد. لذا هدف از این تحقیق، بررسی اثر افزودن گلیسیریدهای اسید بوتیریک و اسانس اوژنول به جیره غذایی جوجه‌های گوشتی بر خواص کیفی و حسی گوشت بود. تعداد ۳۰۰ قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملاً تصادفی و در شش جیره آزمایشی شامل جیره شاهد ( (حاوی ppm ۵۰۰ اوژنول)، (حاوی ppm ۱۰۰۰ اوژنول)، (حاوی w/w% ۲/۰ گلیسیریدهای اسید بوتیریک)، (حاوی w/w% ۲/۰ گلیسیریدهای اسید بوتیریک و ppm ۵۰۰ اوژنول) و (حاوی w/w% ۲/۰ گلیسیریدهای اسید بوتیریک و ppm ۱۰۰۰ اوژنول) پرورش یافت. پس از گذشت ۴۲ روز، جوجه‌های گوشتی کشتار و آزمون‌های pH، ظرفیت نگه‌داری آب (WHC)، افت خونابه، افت پخت و ارزیابی حسی در روزهای معین روی عضله سینه (فیله) انجام شد. یافته‌ها نشان داد که افزودن اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجه‌های گوشتی موجب کاهش افت خونابه در فیله‌ها شد ولی تاثیر معنی­داری بر WHC ایجاد نکرد. افزودن گلیسیریدهای اسیدبوتیریک و اوژنول روی افت پخت بی‌تأثیر بوده ولی مقبولیت حسی گوشت پخته را بهبود داد. pH فیله‌های مرغ بصورت معنی­داری تحت تاثیر قرار گرفته و در دامنه ۸۱/۵-۶۹/۵ قرار گرفت. در مجموع، افزودن اوژنول و گلیسیریدهای اسید بوتیریک به جیره غذایی جوجه‌های گوشتی منجر به کاهش افت خونابه و بهبود نسبی ویژگی­های حسی گوشت شد.

دوره ۲۱، شماره ۶ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

در روش­های زیرفضای تصادفی مهترین عامل تاثیرگذار بر مشخصات دینامیکی مستخرج، ابعاد ماتریس هانکل بوده که شامل تعداد سطرها و ستون­های آن است. استفاده از ابعاد کوچک ماتریس احتمال عدم شناسائی قطب­های پایدار را داشته و انتخاب ابعاد بسیار بزرگ علاوه برآنکه احتمال بوجود آمدن قطب­های مجازی و بایاس را افزایش داده، باعث افزایش هزینه محاسباتی نیز می­گردد. از اینرو در این تحقیق قصد براین است که تعداد سطر­های بلوکی و ستونهای مطلوب ماتریس هانکل در روش زیرفضای تصادفی متعادل طوری محاسبه شود که ضمن پوشش قطب­های موجود، هزینه محاسباتی حداقلی نیز داشته باشد. برای این منظور از معیار عدد شرطی ماتریس هانکل و اندیکاتور انرژی استفاده خواهد شد. مراحل کار بدین طریق است که با استفاده از اندیکاتور انرژی، حداکثر مرتبه موثر سیستم برای سطرهای بلوکی مختلف ماتریس هانکل استخراج گردیده و سپس نمودار ماکزیمم عدد شرطی برای آن­ها رسم می­شود. تعداد سطرهای بلوکی مطلوب ماتریس هانکل از همگرائی معیار عدد شرطی با توجه به تعریف این معیار استخراج می­شود. به منظور صحت­سنجی روش پیشنهادی، از نتایج آزمایش ارتعاش محیطی پل روگذر شهر نمین که توسط محققین این مقاله انجام گرفته، استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان دهنده این است که از بُعد ۳۵۲،  نمودار عدد شرطی نسبت به تغییر سطرها بلوکی حساسیت خود را از دست داده که بعنوان بعد مطلوب انتخاب شده است. همچنین در بعد بهینه با استفاده از تغییرات انحنای نمودار اندیکاتور انرژی مرتبه  ۶۶ بعنوان مرز بد-شرطیدگی ماتریس سیستم، محاسبه گردیده که پیدایش مودهای بایاس و محاسباتی در نمودار پایداری، موید مرتبه محاسبه شده است.

دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده

ازآنجایی‌که خرابی زیرساخت‌هایی مانند پل‌ها، ساختمان‌ها، علاوه بر تلفات و خسارات سنگین، همچنین مشکلات اجتماعی و اقتصادی فراوانی را به همراه دارد. اکثر کشورهای صنعتی بودجه قابل‌توجهی را برای نظارت بر سلامت آن‌ها اختصاص می‌دهند. استراتژی‌های تشخیص خرابی و نظارت مداوم بر وضعیت سازه به‌ویژه پس از بلایای طبیعی و مصنوعی باعث می‌شود که اقدامات لازم در مراحل اولیه خرابی انجام گیرد و می‌تواند هزینه نگهداری و احتمال فروپاشی را کاهش دهد. روش‌های پایش سلامت سازه اغلب فرصتی را برای کاهش هزینه‌های نگهداری، تعمیر و مقاوم‌سازی در طول چرخه عمر سازه فراهم می‌کند. بیشتر روش‌های نظارت بر سلامت سازه که برای شناسایی آسیب‌های احتمالی پیشنهاد و اجراشده‌اند به ویژگی‌های دینامیکی سازه بستگی دارند. یکی از کاربردی‌ترین مورد ازاین‌روش‌ها که با استفاده از نتایج شناسایی سیستم حوزه زمانی به تشخیص خرابی می‌پردازد، روش بردار بار خرابی (DLV) است. ایده اصلی این روش یافتن ترکیبات باری است که میدان کرنش اعضای آسیب‌دیده را در هر دو سازه سالم و آسیب‌دیده صفر کند. ازآنجایی‌که سازه‌های خرپایی معمولاً در پل‌ها، سازه‌های با دهانه بلند و همچنین طیف گسترده‌ای از ساختمان‌های فولادی با قاب ساده و مهاربندی‌شده مورداستفاده قرار می‌گیرند، در این تحقیق قابلیت روش زیرفضای تصادفی برپایه تجزیه متعامد(SI-ORT) در  تشخیص خرابی ساختمان­های فولادی با روش DLV مورد بررسی قرار می­گیرد. برای این منظور، ساختمان مسکونی ۵ طبقه با قاب ساده تحت زلزله السنترو قرارگرفت. طبق سناریوی خرابی که با کاهش مساحت مهاربندها تعریف می­شود، سازه در  طبقات دوم و پنجم دچار  آسیب میشوند. در نتیجه بررسی‌ها مشخص‌شد که روش DLV به کیفیت مشخصات مودال مستخرج بسیار حساس بوده، بطوریکه با افزایش نویزهای خروجی­ها، این روش قدرت خود را در تشخیص خرابی سازه‌ها از دست می‌دهد؛ ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که نوع روش شناسایی سیستم تأثیر بسیار زیادی در نتایج حاصل ازاین‌روش دارد.

صفحه ۱ از ۱